Μεταφέρονται οι μύκητες μέσω των υλικών μας;

Ζήτημα που δικαίως απασχολεί συναδέλφους που πραγματικά νοιάζονται για την υγιεινή και την ασφάλεια των πελατών τους.
Η απάντηση όμως δεν είναι τόσο απλή όσο ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ και σίγουρα δεν είναι αυτή που θα λάβει κάποιος σε ερώτηση στα social.

 

Να αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια βασικά θέματα για τους «μύκητες».

Αυτό που σαν γενικότητα, λανθασμένα, «διαγιγνώσκεται» από συναδέλφους ως μύκητας είναι συνήθως Σύνδρομο Πράσινου Νυχιού ή Green Nail Syndrome (GNS) γνωστό και ως χλωρωνυχία ή σύνδρομο Goldman-Fox. Θα το ακούσετε ως μύκητα ή μούχλα αλλά δεν είναι κάτι τόσο απλό και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται επιπόλαια.

Το GNS αναφέρεται ως μία τριάδα:

  • πράσινου αποχρωματισμού της πλάκας του νυχιού,
  • εγγύς παρωνυχίας και
  • περιφερικής ονυχόλυσης.

Το χρώμα του νυχιού μπορεί να ποικίλλει από

  • μπλε-πράσινο,
  • πράσινο-καφέ ή
  • πράσινο-κίτρινο.

Το GNS συχνά παρατηρείται σε ασθενείς με άλλες διαταραχές των νυχιών, όπως η ψωρίαση ή η παρωνυχία, ειδικά σε ένα υγρό περιβάλλον.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει:

  • τον αποκλεισμό της ονυχομυκητίασης,
  • του υπομυκητιαίου αιματώματος ή
  • το μελάνωμα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το υπεύθυνο βακτήριο που προκαλεί το GNS είναι η Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa).

Ο πελάτης πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό και αφού γίνουν οι σωστές διαγνώσεις τότε πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά από θεραπείες που περιλαμβάνουν την αποφυγή υγρασίας, τοπικούς εμποτισμούς οξικού οξέος ή υποχλωριώδους νατρίου αντιβιοτικά κλπ και γενικά ό,τι συμβουλέψει ο ιατρός.

Σημαντικό: Το σύνδρομο των πράσινων νυχιών απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση για τον αποκλεισμό και τη θεραπεία σχετικών διαταραχών (ειδικά την ονυχομυκητίαση) εκτός από την εκρίζωση της λοίμωξης της Ψευδομονάδας. Ακόμη μπορεί να κρύβεται και μελάνωμα το οποίο απαιτεί βιοψία.

 

Ας δούμε τι είναι ο ονυχομύκητας.

Οι ονυχομύκητες προσβάλλουν ένα ή περισσότερα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Είναι μία μόλυνση που ξεκινά συνήθως με μία κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος που εμφανίζεται κάτω από το ελεύθερο άκρο. Όσο προχωρά η μόλυνση πιο βαθιά στο νύχι προκαλεί αλλοίωση του χρώματός του, το κάνει να είναι πιο χοντρό και με άκρες που θρυμματίζονται εύκολα. Η όψη του νυχιού δεν είναι καλή και μπορεί να συνυπάρχει πόνος.

Οι ονυχομυκητιάσεις προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα. Υπάρχουν και άλλα είδη μυκήτων (ζυμομύκητες) που μπορούν να μολύνουν τα νύχια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως για παράδειγμα στις πισίνες και στα ντους. Εισχωρούν στο δέρμα από μικρά κοψίματα που δεν φαίνονται στο γυμνό μάτι.

Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των μυκήτων. Για τον λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται ευκολότερα από μύκητες επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέσα στα παπούτσια.

Είναι υποχρεωτικό ο πελάτης να επισκεφτεί εξειδικευμένο ιατρό και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του καθώς και να μεταφέρει στην τεχνίτρια τις οδηγίες του ιατρού ώστε να βοηθηθεί στην σωστή εφαρμογή των οδηγιών αλλά και να γίνει σαφές τι οδηγίες έχουν δοθεί για την εφαρμογή ή όχι υλικών ονυχοπλαστικής.

 

Σημαντικό: Ο επαγγελματίας τεχνίτης άκρων δεν προβαίνει σε καμμία απολύτως ενέργεια ή συμβουλή αν δεν διαβάσει πρώτα τις οδηγίες εξειδικευμένου ιατρού για το συγκεκριμένο περιστατικό και κυρίως δεν εφαρμόζει υλικά αν δεν έχει δοθεί άδεια από τον ιατρό.

 

Το βερνίκι μπορεί να μεταφέρει την μόλυνση;

Όσον αφορά τώρα στο βασικό ερώτημα του παρόντος άρθρου, όπως προκύπτει από τα ως άνω, δεν προτρέχουμε να δώσουμε συμβουλές και κυρίως να κάνουμε παροχή υπηρεσιών κάνοντας μόνοι μας «διάγνωση» και με την ανεύθυνη νοοτροπία του «δεν είναι τίποτε, λίγη μούχλα είναι, θα την μπαφάρω και συνεχίζουμε κανονικά!»

  1. Υπάρχουν διάφορα είδη μύκητα και μολύνσεων που συναντάμε στα δάχτυλα και στα νύχια.
  2. Για να γνωρίζουμε ποιον μύκητα ή βακτήριο αντιμετωπίζουμε πρέπει να γίνει καλλιέργεια και να δούμε σε τι αναφερόμαστε και σε τι στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται.
  3. Οπότε μία βασική «απάντηση» στο αν κολλάει, αν μεταφέρεται ή αν επιβιώνει ο Χ μύκητας στο Ψ περιβάλλον είναι απλή: “Ποιος μύκητας”;
  4. Υπάρχουν μύκητες που επιβιώνουν και μεταδίδονται εκτός ξενιστή σε άνυδρο περιβάλλον, άλλοι σε υγρό, άλλοι σε θερμό κλπ.
  5. Κάθε μύκητας ή βακτήριο επιβιώνει εκτός κομιστή και εκτός συνθηκών επιβίωσης ή πολλαπλασιασμού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από λεπτά ή ώρες έως και ημέρες.
  6. Δεν υπάρχουν υλικά ή προϊόντα με λίγα ή περισσότερα χημικά. Όσα χημικά έχει το νερό που πίνουμε άλλα τόσα έχει και η βενζίνη. Όλοι γνωρίζουμε πως τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από χημικά στοιχεία. Και ο αέρας που εισπνέουμε αποτελείται από δεκάδες χημικά στοιχεία. Είναι θέματα που όλοι έχουμε διδαχθεί στην βασική εκπαίδευση.
  7. Τα υλικά μας μπορεί να περιέχουν τοξικά ή αλλεργιογόνα ή διαβρωτικά χημικά συστατικά αλλά αυτά δεν έχουν δυνατότητες ή ιδιότητες αποστειρωτικές ή έστω καταπολέμησης μυκήτων ή ιών κλπ.
  8. Αν τα υλικά μας σκότωναν τους μύκητες θα τα συνταγογραφούσαν οι γιατροί…
  9. Οι μύκητες δεν είναι πάντοτε εμφανείς. Πολλές φορές γίνεται εφαρμογή υλικών σε νύχια με μύκητες εν αγνοία μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρησιμοποιούμε διαφορετικές λίμες και εργαλεία σε κάθε πελάτισσα! Για αυτόν τον λόγο επίσης απολυμαίνουμε και αποστειρώνουμε τα εργαλεία μας τηρώντας με ευλάβεια τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
  10. Αν δοθεί οδηγία από τον ιατρό για εφαρμογή υλικών τότε η διαδικασία είναι απλή. Για να είμαστε πάντοτε ασφαλείς μεταφέρουμε σε καθαρή και λεία επιφάνεια το υλικό μας και από εκεί το εφαρμόζουμε με διαφορετικό πινέλο στην πελάτισσα που νοσεί. Οπότε το μπουκάλι μας είναι πάντοτε άθικτο, τουλάχιστον εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε.

 

Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως επαγγελματίες και όχι με την νοοτροπία “κάπου το διάβασα και αφού αυτό με βολεύει τότε έτσι είναι!”

Για να μας σέβονται οι πελάτες πρέπει να σεβόμαστε εμείς πρωτίστως το επάγγελμά μας.

 

Ανδρέας Χαϊκάλης

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

Τεχνολόγος Καλλυντικών και Φαρμάκων

Τεχνίτης Αισθητικής Π.Κ.Ν.Ο

CEO UNIQUE NAILS

CEO ANGELINA IOSIFIDOU ACADEMY

 

 

Σχετικά άρθρα:

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ και ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΕΚΖΕΜΑ ή ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

HEMA και ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ