Καλλυντικά και αλλεργικές αντιδράσεις

Αρχικά οφείλουμε να αντιληφθούμε πως τα πάντα γύρω μας, είτε απαντώνται ελεύθερα στην φύση, είτε προέρχονται από την όποια παρέμβαση του ανθρώπου είτε παράγονται σε εργαστήρια, αποτελούνται από χημικά συστατικά.


ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ:

Η επαφή με οποιαδήποτε ουσία ή η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής μπορεί δυνητικά να οδηγήσει τον οποιονδήποτε στην ανάπτυξη  ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν μετά την επαφή με κάποια ουσία:

ερεθιστική αντίδραση και αλλεργική αντίδραση.

 

Η ερεθιστική αντίδραση:

Είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μετά από επαφή με κάποια ουσία και δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργική αντίδραση. Εμφανίζεται γρήγορα μετά την χρήση του προϊόντος με πιο συχνό σύμπτωμα την φαγούρα. Μετά την διακοπή της χρήσης του προϊόντος εξαφανίζεται γρήγορα.

 

Δυσιδρωσικό έκζεμα:

Πολλές φορές, όταν δεν υπάρχει σωστή διάγνωση, η ερεθιστική αντίδραση συγχέεται με το δυσιδρωσικό έκζεμα το οποίο είναι μία πολύ διαφορετική, επίπονη και επίμονη ασθένεια που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

 

Η αλλεργική αντίδραση:

Είναι η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια ουσία. Οι ουσίες του περιβάλλοντος που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Ένα άτομο που είναι αλλεργικό σε μία ουσία μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένο σε αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής του, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στην ίδια ουσία. Ο κάθε οργανισμός είναι εντελώς διαφορετικός και είναι τα γονίδια που καθορίζουν στο αν υπάρχει ανοχή ή δυσανεξία σε κάποια ουσία.Πολλοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ αλλεργία.

 

Η αλλεργία:

Είναι το αποτέλεσμα μίας αλληλεπίδρασης μεταξύ της γονιδιακής προδιάθεσης και του περιβάλλοντος (αλλεργιογόνος ουσία) που οδηγεί σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται δηλαδή για μία ανώμαλη, υπερβολική ατομική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία η οποία στην συνέχεια γίνεται αλλεργιογόνος.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ:

Για να αναπτυχθεί μία αλλεργία, πρέπει το άτομο να έρθει σε επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία τουλάχιστον δύο φορές.

Κατά την πρώτη επαφή, το αλλεργιογόνο διεισδύει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και συνδέεται με τις πρωτεΐνες του δέρματος. Αυτό το σύμπλεγμα μεταφέρεται στον οργανισμό και φτάνει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή είναι η λεγόμενη φάση ευαισθητοποίησης που δεν έχει συμπτώματα αλλά επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να απομνημονεύσει το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Στην επόμενη επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο τα λεμφοκύτταρα το αναγνωρίζουν. Σε μερικούς ανθρώπους τα λεμφοκύτταρα αντιδρούν παράγοντας κυτοκίνες, οι οποίες είναι φλεγμονώδη κύτταρα που προκαλούν με την σειρά τους τα συμπτώματα στο δέρμα: κνησμό, πόνο, ερυθρότητα, βλατίδες ή κυστίδια.

 

Η αλλεργική δερματίτιδα:

Ξεκινά περίπου 12 έως 48 ώρες μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο και μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από την περιοχή επαφής. Με την πάροδο του χρόνου και με διαδοχικές εκθέσεις τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

 

Η άμεση αλλεργική αντίδραση:

Εμφανίζεται ξαφνικά λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο, όπως για παράδειγμα ο αλλεργικός πυρετός που προκαλείται από την γύρη ή το αλλεργικό άσθμα που προκαλείται από τρίχες ζώων.

 

Τα αλλεργιογόνα:

Είναι ουσίες ξένες προς το σώμα που μπορούν να προσκολληθούν στις πρωτεΐνες του δέρματος και να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο και λιγότερο ή περισσότερο συχνό στον πληθυσμό, ανάλογα με το αλλεργιογόνο δυναμικό της ουσίας και την έκθεση σε αυτή την ουσία.

 

Ορισμένα πολύ γνωστά αλλεργιογόνα του δέρματος είναι το νικέλιο, το λατέξ, ορισμένα φυτά ή ακόμα και ορισμένες φυσικές ή συνθετικές αρωματικές ουσίες.

 

Κίνδυνος αλλεργίας:

Σχεδόν κάθε ουσία έχει την δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιον, κάποια στιγμή της ζωής του. Το σώμα δεν αναγνωρίζει ούτε διαφοροποιεί αν κάτι είναι φυσικό ή συνθετικό. Όπως συμβαίνει με τις τροφικές αλλεργίες, ομοίως και με τα καλλυντικά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι είστε ευαίσθητοι σε ένα συστατικό μέχρι να δοκιμάσετε ένα προϊόν και να έχετε μία ανεπιθύμητη αντίδραση. Ωστόσο, όταν έχει εντοπιστεί υψηλότερος κίνδυνος αλλεργίας, όπως σε ορισμένες βαφές μαλλιών, το προϊόν φέρει πάντα μία προειδοποιητική ετικέτα και καλούνται οι χρήστες να πραγματοποιήσουν ένα προειδοποιητικό τεστ πριν από την πλήρη εφαρμογή του προϊόντος.

 

Καλλυντικά και αλλεργίες:

Το 1999 η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών εντόπισε 26 αλλεργιογόνα που χρησιμοποιούνται ως αρωματικές ουσίες στα καλλυντικά προϊόντα, ικανά να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Η αναφορά τους στον κατάλογο των συστατικών των προϊόντων έγινε υποχρεωτική, όταν βρίσκονται στο προϊόν σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,001% σε μη εκπλενόμενα προϊόντα και 0,01% σε εκπλενόμενα προϊόντα.

Σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ενημερωθούν τα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικά σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ουσίες ώστε να αποφεύγουν το προϊόν που την περιέχει.

Ο κατάλογος των αλλεργιογόνων αναθεωρείται συνεχώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιστημονική πρόοδο και τις νέες γνώσεις.

 

Πρόληψη:

Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε όλες τις ουσίες στα καλλυντικά που μπορεί να προκαλέσουν μία σπάνια αλλεργική αντίδραση σε κάποιον, όπως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλα τα τρόφιμα στα οποία κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός (ξηρούς καρπούς, αυγά, οστρακοειδή, συγκεκριμένα φρούτα κλπ.).

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την λίστα συστατικών του καλλυντικού προϊόντος που σκοπεύετε να αγοράσετε ή να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει συστατικά στα οποία είστε αλλεργικοί.

 

Εάν παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίσετε μία αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του προϊόντος (γραμμή επικοινωνίας στην συσκευασία) για να σας συμβουλεύσει αλλά και να γνωρίζει τι προκάλεσε το προϊόν. Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει στον ειδικό δερματολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία και θα σας συμβουλέψει ποιο ή ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε.

 

Υποαλλεργικά προϊόντα:

Τα προϊόντα που αναγράφουν «Υποαλλεργικό» σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί και έχουν μειωμένη πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο αυτό δεν διασφαλίζει ότι δεν θα προκληθεί ποτέ και σε κανέναν αλλεργική αντίδραση, όπως έχει εξηγηθεί παραπάνω. Άλλωστε ο όρος, σύμφωνα και με τον FDA,χρησιμοποιείται κυρίως καταχρηστικά και για μαρκετίστικους λόγους απλά υπό την ανοχή των αρχών, μιας και δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα και έλεγχοι που να μπορούν με ασφάλεια να δώσουν μία σχετική έγκριση. Άλλωστε οι οργανισμοί φαρμάκων και τροφίμων μπορούν να ελέγξουν φακέλους που μόνο σκοπό έχουν να αποδείξουν τα claimτων καλλυντικών ή τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Περιορισμός χρήσης:

Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τον προσδιορισμό των ευαισθητοποιητικών ουσιών βασιζόμενη στα δεδομένα τα οποία συλλέγει ο κλάδος σχετικά με τις ουσίες που διατίθενται στην αγορά. Τα εν λόγω δεδομένα, μαζί με πληροφορίες από διάφορες άλλες πηγές, υποβάλλονται σε έλεγχο και όταν προσδιορίζεται νέα ουσία που ενδέχεται να προκαλεί ανησυχία, μπορούν να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει περιορισμό της χρήσης τους προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Ένα παράδειγμα είναι το χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε δερμάτινα προϊόντα όπως παπούτσια, γάντια και γυναικείες τσάντες εδώ και πολλά χρόνια. Παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στο δέρμα. Εντούτοις, το χρώμιο μπορεί να διαφύγει από το δέρμα και να επικαθήσει ή ακόμη και να εισχωρήσει στο ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα αλλεργική αντίδραση.

Υπολογίζεται ότι από τον περιορισμό της χρήσης του χρωμίου προλαμβάνονται κάθε χρόνο 11.000 νέες περιπτώσεις αλλεργίας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το νικέλιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης αλλεργίας του δέρματος στην Ευρώπη. Η χρήση του νικελίου σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σκουλαρίκια, κολιέ, ρολόγια χειρός και φερμουάρ στα ενδύματα, υπόκειται σε περιορισμό.

 

Πού «χτυπούν» οι αλλεργίες:

Οι αλλεργίες τείνουν να επηρεάζουν κυρίως το μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία.

Αρκετά ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού έχουν προσδιοριστεί ως ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης της ουσίας με μία λιγότερο επικίνδυνη. Όταν μια ουσία περιληφθεί στον κατάλογο αδειοδότησης βάσει του κανονισμού REACH, μπορούν να την χρησιμοποιούν μόνο οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση και λαμβάνουν σχετική άδεια στην ΕΕ.

 

Προϊόντα ονυχοπλαστικής:

Συγκεκριμένα, στα καλλυντικά προϊόντα της αγοράς που εφαρμόζονται στα νύχια μπορεί να περιέχονται διάφορα, γνωστά ή μη ακόμη γνωστά, αλλεργιογόνα συστατικά. Μία μεγάλη οικογένεια γνωστών αλλεργιογόνων είναι τα μεθακρυλικά (methacrylates). Τα μεθακρυλικά είναι παράγωγα του μεθακρυλικού οξέος. Αυτά τα παράγωγα χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πολυμερών και σχετικών πολυμερών.Συνήθως απαντώνται στα καλλυντικά μας τα:

  • Μονομερή
  • Methylmethacrylate (Μεθακρυλικός μεθυλεστέρας)
  • Ethyl methacrylate (Μεθακρυλικός αιθυλεστέρας)
  • Butyl methacrylate (Μεθακρυλικός βουτυλεστέρας)
  • Hydroxyethyl methacrylate (Μεθακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας)
  • Glycidyl methacrylate (Μεθακρυλικόςγλυκιδυλεστέρας)

 

Τι είναι το ΗΕΜΑ;

Πολλές φορές θα ακούσετε αναφορές στο ΗΕΜΑ.

Το ΗΕΜΑ (μεθακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας γνωστός και ως μεθακρυλική γλυκόλη) είναι η οργανική ένωση με τον χημικό τύπο H2CdC(CH3)CO2CH2CH2OH.

Είναι ένα άχρωμο παχύρρευστο υγρό που πολυμερίζεται εύκολα και χρησιμεύει ως μέσον ενσωμάτωσης και σταθεροποίησης των υλικών.

Ο μεθακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας είναι ένα μονομερές που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων πολυμερών γενικότερα στην χημική βιομηχανία και είναι ένα ήπιο ερεθιστικό του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Το προτιμώμενο όνομα κατά IUPAC είναι:

2-Hydroxyethyl 2-methylprop-2-enoate

Και είναι πιθανόν να τον συναντήσετε με τις παρακάτω ονομασίες:

  • Hydroxyethylmethacrylate,
  • glycol methacrylate,
  • glycol monomethacrylate,
  • hydroxyethyl methacrylate,
  • ethylene glycol methacrylate,
  • 2-(methacryloyloxy)ethanol.

 

Αναγραφόμενα συστατικά:

Τα ως άνω όπως και άλλα, γνωστά ή μη, αλλεργιογόνα συστατικά συναντώνται κατά κόρον στα υλικά που εφαρμόζονται στην ονυχοπλαστική και είναι συχνό φαινόμενο οι εταιρείες να μην τα αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους ούτως ώστε να αποφεύγουν την «κακή κριτική» ή μειωμένες πωλήσεις. Μία μη επαγγελματική και κατακριτέα προσέγγιση, φυσικά.

Συχνά ο ΕΟΦ και οι αντίστοιχοι οργανισμοί άλλων χωρών προβαίνουν σε ανακλήσεις καλλυντικών λόγω μη αναγραφόμενων απαγορευμένων, αλλεργιογόνων ή τοξικών συστατικών.

 

ΗΕΜΑ free:

Να σημειωθεί πως κυκλοφορούν στην αγορά πολλά νέα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως HEMA FREE, αλλά στην ουσία περιέχουν μικρές ποσότητες ΗΕΜΑ, το οποίο απλά βρίσκεται σε ποσοστά «επιτρεπόμενα» βάσει των κανονισμών της ΕΕ, οπότε και οι εταιρείες «νόμιμα» δεν αναγράφουν την περιεκτικότητά του στα συστατικά τους.

 

Επαγγελματική χρήση:

Σε κάθε περίπτωση τα επαγγελματικά προϊόντα της ονυχοπλαστικής αναγράφουν ευκρινώς και ρητά στην συσκευασία τους (μπουκαλάκι ή βαζάκι) πως προορίζονται «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ».

Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για χρήση από μη επαγγελματίες και αυτό λόγω του ότι οι επαγγελματίες γνωρίζουν ακριβώς τους κινδύνους αλλά και πώς πρέπει να γίνεται η εφαρμογή των υλικών αυτών ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στην υγεία και την ασφάλεια των πελατών τους.

Σημαντικό: Τα συστατικά των προϊόντων ονυχοπλαστικής που δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Όμως, από την στιγμή που θα πολυμεριστούν δεν αποτελούν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και μόνο από επαγγελματίες.

 

Η UNIQUENAILS σεβόμενη απόλυτα την ακεραιότητα του κλάδου και τους συναδέλφους που την εμπιστεύονται ως συνεργάτη και προμηθευτή τους, αλλά και με απόλυτη εταιρική και κοινωνική ευθύνη απέναντι στους πελάτες των τεχνιτριών, αναγράφει σε όλα της τα προϊόντα πως προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και επιπροσθέτως επιτρέπει την εγγραφή στον ιστότοπό της μόνο σε επαγγελματίες του κλάδου προκειμένου να διασφαλίζει την ορθή και εγκεκριμένη χρήση των υλικών της από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς ή έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στην χρήση τους.

 

«Κακοί» επαγγελματίες:

Παρ’ όλα αυτά, πολύ συχνά δημιουργούνται πολλά προβλήματα λόγω κακής πρακτικής ακόμη και από επαγγελματίες. Αποτελεί συχνή πρακτική η άνευ εγκρίσεως από πλευράς εταιρειών και αυθαίρετη μίξη υλικών από τεχνίτριες προκειμένου να πετύχουν αποχρώσεις υλικών ή επιθυμητές «ιδιότητες». Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε υλικά που λόγω της αυθαίρετης ανάμιξης μεταξύ τους δεν πολυμερίζονται σωστά και παραμένουν κατάλοιπα σε ρευστή ή μη απολύτως πολυμερισμένη κατάσταση, με αποτέλεσμα να «διαρρέουν» επιβλαβή για την επιδερμίδα συστατικά και να προκαλούνται σοβαρές αντιδράσεις από τον οργανισμό της πελάτισσας με, δυστυχώς, σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας.

Σημαντικό: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ανάμιξη διαφορετικών υλικών και κυρίως χωρίς την ρητή έγκριση της υπεύθυνης εταιρείας.

Δυστυχώς πολύ ελάχιστες (αν υπάρχουν) εταιρείες διαθέτουν υπεύθυνο ασφαλείας προϊόντων με επαρκείς ή έστω βασικές γνώσεις επί της Χημείας των υλικών, με αποτέλεσμα όλα τα ως άνω να αποτελούν εντελώς άγνωστες πτυχές της ασφάλειας των υλικών τους και μάλιστα τέτοιες αντιεπαγγελματικές και επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλεια των πελατών πρακτικές ανάμιξης υλικών, συχνά προτείνονται και από τους υπευθύνους των ίδιων των εταιρειών.

 

Χρήση από μη επαγγελματίες:

Παρατηρείται δε κατά κόρον το φαινόμενο να πωλούνται αδιακρίτως από τις ίδιες τις εταιρείες τα προϊόντα τους και να προτρέπονται σε αγορά επαγγελματικών προϊόντων χρήστες που δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση ή έστω εμπειρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει παρατηρηθεί ραγδαία έξαρση ανεπιθύμητων ενεργειών σε ανυποψίαστες πελάτισσες.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Σημαντικό: Τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορεί να περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι αλλεργιογόνα για μερικούς ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν είναι ασφαλές για χρήση από άλλους.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης να έχουν τον κατάλογο των συστατικών στην ετικέτα ή στην συσκευασία. Ο κατάλογος των συστατικών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με γνωστές αλλεργίες να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν τα συστατικά που τα επηρεάζουν.

Σε όλη την Ευρώπη, οι τυποποιημένες ονομασίες συστατικών, γνωστές ως ονομασίες καλλυντικών συστατικών διεθνούς ονοματολογίας INCI(International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), βοηθούν τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν εύκολα τα συστατικά.

Η UNIQUENAILS ως εταιρεία με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και καθαρά επαγγελματικό προσανατολισμό, σεβόμενη τους συναδέλφους και την επαγγελματική τους ακεραιότητα, είναι η μόνη που έχει σε κοινή θέα όλες τις πληροφορίες και τους φακέλους των υλικών της. Τα MSDS (Material Safety Data Sheets) των υλικών βρίσκονται στον ιστότοπό της ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση προς τον οποιοδήποτε.

Στο ως άνω πλαίσιο η εταιρεία παρέχει σε όλους τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες σχετικά έγγραφα και βεβαιώσεις για οποιονδήποτε τυχών έλεγχο από υπηρεσίες και ελεγκτικά όργανα του Δημοσίου, όπως και την σχετική «Βεβαίωση Κυκλοφορίας» που πλέον απαιτείται προς έλεγχο από τις σχετικές υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου των περιφερειών.

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση ανεπιθύμητων  αντιδράσεων:

Εάν πιστεύετε ότι έχετε αλλεργική αντίδραση, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Ξεπλύνετε αμέσως το προϊόν και σταματήστε να το χρησιμοποιείτε
  • Εάν απαιτείται, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο ιατρό σχετικά με το προϊόν ή την ουσία που μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση. Εάν είναι δυνατόν, φέρτε το προϊόν μαζί σας. Ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις για να προσδιορίσει την συγκεκριμένη αιτία και μπορεί να συστήσει θεραπεία για τα συμπτώματά σας
  • Επικοινωνήστε με την εταιρεία έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι ένας άνθρωπος είχε αντίδραση στο προϊόν της.

 

Χημικοεπαγρύπνηση:

Η UNIQUE NAILS ως πρωτοπόρος παραγωγός εταιρεία καλλυντικών και ως εταιρεία με έντονο το αίσθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, εφαρμόζει το μοναδικό και πρωτοπόρο, παγκοσμίως, πρόγραμμα Χημικοεπαγρύπνησης.

Χημικοεπαγρύπνηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ανιχνεύονται, αξιολογούνται, κατανοούνται και αποτρέπονται ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλεργικές αντιδράσεις και κάθε άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή των υλικών.

Επιπλέον καταγράφονται και αξιολογούνται ανησυχίες, γνώμες και ιδέες των επαγγελματιών που προμηθεύονται τα υλικά μας.

Η Χημικοεπαγρύπνηση διέπεται από ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης της ασφάλειας των υλικών μας με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων από την ορθή χρήση τους.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται, πρωτίστως, η καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών των προϊόντων μας, η αναφορά τους στο αρμόδιο τμήμα της εταιρείας μας και η αξιολόγησή τους.

Για την σωστή αξιολόγηση και την εγκυρότητα των αναφορών αυτών πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Τα προϊόντα μας πρέπει να διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς στην ορθή χρήση τους.
  • Τα προϊόντα μας πρέπει να εφαρμόζονται απολύτως σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από την εταιρεία.
  • Πρέπει να ελέγχεται η σωστή κατάσταση των υλικών και να τηρείται το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την διατηρησιμότητά τους μετά από το άνοιγμα της συσκευασίας.
  • Πρέπει να τηρούνται απόλυτα οι οδηγίες αποθήκευσης και φύλαξης.
  • Η εφαρμογή των προϊόντων δεν πρέπει να συνδυάζεται με υλικά άλλων εταιρειών.

 

H UNIQUE NAILS ακολουθεί διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι:

  • Οι πηγές πληροφόρησης ελέγχονται συστηματικά.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης νέων στοιχείων λαμβάνουν χώρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.
  • Όλοι οι συνεργάτες ενημερώνονται άμεσα για κάθε αλλαγή των χαρακτηριστικών και κυρίως των συστατικών των προϊόντων.

 

Safe cosmetics are better!

 

Ανδρέας Χαϊκάλης

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

Τεχνολόγος Καλλυντικών και Φαρμάκων

Τεχνίτης Αισθητικής Π.Κ.Ν.Ο.

CEO UNIQUE NAILS

CEO ANGELINA IOSIFIDOU ACADEMY

 

 

Σχετικά άρθρα:

HEMA και ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

ΕΚΖΕΜΑ ή ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ;

ΧΗΜΙΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

ΜΥΚΗΤΑΣ ή ΒΑΚΤΗΡΙΟ;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ