Κοστολόγηση- Τιμολόγηση

Σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους,κυρίως στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, είναι η κοστολόγηση καιη τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

 

Κατ’ αρχάς να ξεχωρίσουμε την κοστολόγηση που είναι η εξέταση-καταγραφή του κόστους υλικών ή υπηρεσιών μας από την τιμολόγηση που είναι η δημιουργία τιμών για τα προϊόντα που πουλάμε ή για τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

 

Ναι μεν είναι εύκολο να μάθεις σε ποιες τιμές κυμαίνεται η παροχή υπηρεσιών στην αγορά ώστε να διαμορφώσεις τον δικό σου τιμοκατάλογο, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο ασφαλές.Ο λόγος είναι απλός και λέγεται κοστολόγηση.

 

Το ερώτημα «πόσο χρεώνετε εσείς για αυτήν την παροχή» είναι πολύ λογικό να γίνεται από μία νέα τεχνίτρια,αλλά η απάντηση που θα λάβει είναι σχεδόν άχρηστη. Το σωστό ερώτημα είναι «πόσο ΜΟΥ κοστίζει;».

 

Αν μπορέσεις να απαντήσεις σωστά στο πόσο κοστίζει ΣΕ ΕΣΕΝΑ μία υπηρεσία, τότε θα μπορέσεις και μόνη σου να βρεις την σωστή απάντηση στο πόσο να την χρεώσεις στις πελάτισσές σου.

 

Βασική αρχή ενός επαγγελματία είναι να γνωρίζει επακριβώς πώς γίνεται η κοστολόγηση των υπηρεσιών του ώστε ναμπορέσει με ασφάλεια να αποφασίσει πόσο θα τις τιμολογήσει. Και την απάντηση στο πόσο ακριβώς κοστίζει μία υπηρεσία δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να την δώσει κάποιος τρίτος.

 

Συνοπτικά, για να μπορέσεις με ασφάλειανα υπολογίσεις το κόστος της υπηρεσίας που παρέχεις πρέπει να συνυπολογίσεις τα εξής δεδομένα:

  1. Πόσο κοστολογείςτην ώρα της εργασίας σου
  2. Πόσες ώρες χρειάζεσαι για κάθε παροχή ξεχωριστά
  3. Κόστος υπαλλήλων
  4. Πόσο κοστίζουν τα υλικά που χρησιμοποιείς για κάθε παροχή
  5. Κόστος αναλωσίμων
  6. Κόστος παγίων
  7. Κόστος απόσβεσης εργαλείων και εξοπλισμού
  8. Λειτουργικά έξοδα (και μετακίνησης αν υπάρχουν)
  9. Απόσβεση εκπαίδευσης
  10. Αποταμίευση για μελλοντικές εκπαιδεύσεις
  11. Αποταμίευση για επενδύσεις

 

Και μερικές επί μέρους επεξηγήσεις:

  • Η ώρα εργασίας του καθενός κοστολογείται διαφορετικά. Αυτό εμπεριέχει πολλά δεδομένα. Από το κόστος σε χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση και επιμόρφωση που έχει λάβει ο κάθε ένας, μέχρι και τις ανάγκες που έχει για να επιβιώσει σαν επαγγελματίας. Διαφορετικά κοστολογείται η ώρα κάποιου αυτοδίδακτου και διαφορετικά κάποιου που έχει επενδύσει πολλά στην εκπαίδευσή του.
  • Μία προσωπική συμβουλή είναι να έχεις πάντοτε στον νου σου ποια θα ήταν η αμοιβή σου αν εργαζόσουν σε κατάστημα ως υπάλληλος.Το σκεπτικό «σιγά μην πάω να δουλέψω για 3,5 ευρώ την ώρα αφού σε μία ώρα μπορώ να βγάλω 10-15 ευρώφτιάχνοντας νύχια!» είναι κάπως επιπόλαιο. Ως υπάλληλος θα εργαστείς 8 ώρες και θα πληρωθείς για όλες, θα έχεις την ασφάλισή σου, θα είσαι σε συγκεκριμένο χώρο, θα γυρίσειςσπίτι σου και θα κοιμηθείς ήσυχη πως η ημέρα πέρασε και δεν άφησε τίποτε πίσω της. Θα γνωρίζεις πως και την επόμενη ημέρα θα πας πάλι στο κατάστημα και θα πληρωθείς βρέξει χιονίσει! Αν εργάζεσαι μόνη δεν έχεις σταθερό εισόδημα και το ότι βάζεις 30-40 ευρώ την ημέρα στην τσέπη σου δεν σημαίνει πως είναι δικά σου…
  • Αν για μία υπηρεσία χρειάζεσαι 45 λεπτά, προφανώς θα έχεις λιγότερο καθαρό κέρδος από μία υπηρεσία που θέλει 2-3 ώρες για να γίνει.Πρέπει δηλαδή να μετατρέψεις το κέρδος σου σε ωριαίο και να το προσαρμόσεις στον χρόνο της κάθε υπηρεσίας σου.
  • Αυτό που λίγοι συνάδελφοι συνυπολογίζουν είναι τα οδοιπορικά, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεσαι για να μεταφερθείς μακριά από την έδρα σου. Φυσικά, δεν θα πεις στην πελάτισσα «Είναι 20 ευρώ η υπηρεσία και άλλα 20 για τα οδοιπορικά» αλλά αν πηγαίνεις σε σπίτια πρέπει να συμπεριλάβεις και τις μετακινήσεις σου στην τιμή. Αν χρειάζεσαι 1 ή 1,5 ώρα για να πας και να έρθεις από μία πελάτισσα και από την υπηρεσία σου σε αυτήν βγάλεις καθαρό κέρδος 4-6 ευρώ, τότε οι δύο ώρες που έχασες στους δρόμους σού έφαγαν τα 4-6 ευρώ. Στην ουσία «μπαίνεις μέσα». Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος της βενζίνης ή των εισιτηρίων…
  • Στα υλικά πρέπει να υπολογίσουμε τα βερνίκια, τα primer, βάσεις καιtop, το κόστος των καθαριστικών, της λίμας, του buffer, τα strass, τα πινέλα, απολύμανση και αποστείρωση, φθορά εργαλείων κλπ.
  • Στα λειτουργικά έξοδα πρέπει να υπολογίσουμε ασφάλιση, υπαλλήλους, ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, βενζίνες αν μεταφερόμαστε.
  • Όταν έχεις κάνει μία επένδυση για να ανοίξεις μία επιχείρηση έχεις δώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο και συνέχεια δίνεις χρήματα για την βελτίωση του χώρου ή για επισκευές κλπ. Οφείλεις να υπολογίζεις στο ωριαίο κόστος των υπηρεσιών σου και την απόσβεση του κεφαλαίου αρχικής επένδυσης. Μία υγιής και βιώσιμη επένδυση πρέπει να σου αποδώσει το αρχικό κεφάλαιο στα δύο χρόνια λειτουργίας, αφού αφαιρέσεις και την δική σου αμοιβή (μεροκάματο).

 

Φυσικά, κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να πει «σιγά μην κάτσω και υπολογίσω πόσο ρεύμα μου καίει ο τροχός ή το φως…». Και όμως, πρέπει να γίνει αναγωγή στην κάθε ώρα παροχής, γιατί όταν έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ εσύ θα τον πληρώσεις!

 

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο ελάχιστοι σκέφτονται είναι πως όταν υπολογίζεις το ωριαίο κόστος μίας παροχής, εκτός όλων όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, υπολογίζεις και το κόστος του υπαλλήλου όπως είπαμε. Το κόστος του υπαλλήλου αφ’ ενός πρέπει να υπολογισθεί με 14 μισθούς και αφού συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές κρατήσεις και ο ΦΜΥ πρέπει να γίνειη ωριαία αναγωγή. Αφ’ ετέρου, αν υποθέσουμε πως το ωριαίο κόστος ενός υπαλλήλου υπολογίζεται στα 6€ την ώρα, οφείλει ο επιχειρηματίας να υπολογίζει πως ο υπάλληλος αυτός πρέπει να του αποφέρει και αντίστοιχο επιπλέον κέρδος. Αν σου κοστίζει 1200€ τον μήνα ο υπάλληλος δεν γίνεται να είσαι ικανοποιημένος αν σου βγάζει τον μισθό του. Αν δεν σου αποφέρει και σημαντικό κέρδος με την εργασία του τότε καλύτερα να το κλείσεις το μαγαζί και να είσαι εσύ υπάλληλος χωρίς ευθύνες και χωρίς στεναχώριες!

 

Όσον αφορά στα προϊόντα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται, επιγραμματικά να αναφέρουμε πως ο σωστός επαγγελματίας επιλέγει τα κατάλληλα επαγγελματικά προϊόντα και εργαλεία. Και τα επαγγελματικά προϊόντα δεν υπάρχει τρόπος να τα ξεχωρίσεις από την τιμή τους ή από την προέλευσή τους. Ένας σωστός επαγγελματίας ξέρει να αναγνωρίζει τα σωστά προϊόντα και εργαλεία και, φυσικά, ξέρει από πού θα τα προμηθευτεί. Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον επαγγελματία και τον προμηθευτή αποτελεί την εγγύησή του.

 

Σημαντικές συμβουλές:

Το φθηνό προϊόν δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη πως είναι και κατώτερης ποιότητας.

Το ακριβό δεν σημαίνει επ‘ ουδενί πως είναι καλύτερο και ποιοτικότερο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ποιοτικό προϊόν είναι και το πιο οικονομικό!

 

Γενικά δεν ισχύει το “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”. Η αγορά είναι ελεύθερη και αυτός που δεν κάνει σωστή έρευνα μπορεί να βρεθεί κατά πολύ χαμένος. Ευτυχώς είναι πολύ εύκολο πλέον να γίνει καλή έρευνα αγοράς για το οτιδήποτε. Πολύ εύκολα μπορείς να δεις αν ο τροχός που θες να προμηθευτείς είναι κακής ποιότητας και πολύ φθηνός και στον πουλάνε για επαγγελματικό και πανάκριβο ή αν τα ημιμόνιμα που σου πουλάνε με 10-12-18 ευρώ πωλούνται με 0,80-2 ευρώ στο AliExpress ή στο eBay.

 

Ομοίως όμως και η πελάτισσα μπορεί πολύ εύκολα να κρίνει αν η παροχή των10 ευρώ είναι καλή ή αν αυτή των 20 είναι χάλια.

 

Να φροντίσετε να εκπαιδευτείτε σωστά, να εξοπλιστείτε με επαγγελματικά προϊόντα και εργαλεία και να εξελίσσεστε διαρκώς ώστε να σας επιλέγουν για την ποιότητα των υπηρεσιών σας και μόνο.

 

Αυτός που αναζητά συνέχεια το φθηνό, τελικά χρεώνεται περισσότερο!

Αν το σκεπτικό των χαμηλών τιμών στις υπηρεσίες σου είναι για να κερδίσεις πελατεία τότε είσαι σε λάθος δρόμο.Οι πελάτες που αναζητούν μόνο το φτηνό δεν είναι υπολογίσιμο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της πελατείας σου και για το χτίσιμο της δουλειάς σου. Αν η πελάτισσα δεν έρχεται σε εσένα για την ποιότητα των υπηρεσιών σου, αλλά για τις χαμηλές τιμές σου, τότε δεν είναι δική σου πελάτισσα. Ανά πάσα στιγμή αναγκαστείς να αυξήσεις τις τιμές σου ή βρεθεί μία καλύτερη προσφορά, τότε την έχασες από πελάτισσα!

Η πελάτισσα που ψάχνει την χαμηλή τιμή, την ψάχνει πάντα! Να το θυμάσαι αυτό!

 

Κερδισμένος της υπόθεσης; Οι πελάτισσες. Πρόσκαιρα χαμένος, εσύ!

Μεγάλος χαμένος; Το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ!

 

Να έχετε σαν παράδειγμα άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Οποιονδήποτε μάστορα χρειαστείς στο σπίτι θα σου ζητήσει τα ίδια χρήματα. Ξέρεις εκ των προτέρων πως αν καλέσεις στο σπίτι υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο θα πληρώσεις 50 με 60 ευρώ για την λίγη ώρα που θα απασχοληθεί συν τα υλικά του. Και δεν ψάχνεις για πιο φθηνά επειδή ξέρεις πως όλοι τα ίδια θα σου ζητήσουν.

 

Αν θέλετε πελατεία να φροντίσετε να είσαστε σωστοί επαγγελματίες και να κάνετε καλή δουλειά. Να έρχονται στον χώρο σας και να βλέπουν σωστό εξοπλισμό, να βλέπουν πολλά σετ εργαλείων, να βλέπουν κανονικό κλίβανο και όχι φουρνάκι για ζέσταμα πίτσας, να βλέπουν ποικιλία υλικών και χρωμάτων. Το φτηνό δεν το σεβάστηκε ποτέ κανένας!

 

Αν η πελάτισσα δεν βλέπει έναν σωστά οργανωμένο επαγγελματικό χώρο τότε στα μάτια της δεν θα είσαι ποτέ η επαγγελματίας που αξίζει σεβασμό.

 

Να σκέφτεστε και να ενεργείτε επαγγελματικά ώστε ως επαγγελματία να σας βλέπουν και να σας αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και πελάτες. Να σέβεστε τον εαυτό σας, τις ώρες εργασίας σας και το επάγγελμά σας ώστε να σας σέβονται και οι γύρω σας.

Να είστε ο επαγγελματίας που θα θέλατε εσείς να εμπιστευτείτε για να σας περιποιηθεί.

 

 

 

Ανδρέας Χαϊκάλης

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

Τεχνολόγος Καλλυντικών και Φαρμάκων

Τεχνικός Αισθητικός Π.Κ.Ν.Ο.

CEO UNIQUE COSMETICS

CEO ANGELINA IOSIFIDOU ACADEMY