ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Ποια προϊόντα θεωρούνται καλλυντικά;
Καλλυντικό είναι κάθε ουσία ή (τεχνητό ή φυσικό) παρασκεύασμα που σχεδιάζεται για να έρθει σε επαφή με τα εξωτερικά μέρη του ανθρώπου όπως η επιδερμίδα, τα τριχωτά μέρη του σώματος και της κεφαλής, τα νύχια και τα χείλη. Τα πιο γνωστά καλλυντικά είναι: το foundation, το concealer, η πούδρα, το ρουζ, το bronzer, το highlighter, η mascara, οι σκιές, το eyeliner, το μολύβι ματιών και χειλιών, τα αρώματα και το κραγιόν.
Στον δικό μας κλάδο όλα τα προϊόντα που εφαρμόζονται στην ονυχαία πλάκα είτε για να την προετοιμάσουν, είτε για να αποτελέσουν βάση για άλλα υλικά, είτε αυτά που εφαρμόζονται επάνω από άλλα υλικά, όπως και οι σκόνες, θεωρούνται καλλυντικά.
Ποια είναι τα συστατικά των καλλυντικών;
Τα συστατικά των καλλυντικών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα ενεργά και τα ανενεργά. Τα ενεργά συστατικά είναι αυτά που δίνουν στα καλλυντικά την κύρια δράση τους, ενώ τα ανενεργά ή αλλιώς “έκδοχα” είναι βοηθητικές ουσίες που ευθύνονται για την υφή, το άρωμα, το χρώμα του προϊόντος κ.ά.
Τα συστατικά στις ετικέτες των συσκευασιών κατατάσσονται με βάση την περιεκτικότητα που έχουν στο προϊόν αυτό και παρατίθενται πάντοτε με φθίνουσα σειρά.
Στην αρχή της λίστας βρίσκονται τα συστατικά με την υψηλότερη συγκέντρωση και συνήθως τα 5 πρώτα στην λίστα είναι τα πιο δραστικά. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα καθώς η περιεκτικότητα ενός προϊόντος αντιγήρανσης σε ρετινόλη μπορεί να είναι μόλις 0,025% κάτι το οποίο είναι αρκετό ώστε να δείτε αποτελέσματα στην επιδερμίδα σας.
Όσον αφορά στα καλλυντικά της επιδερμίδας την πρώτη θέση στα περισσότερα προϊόντα κατέχει το νερό, αναγραφόμενο ως aqua και αποτελεί συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό της φόρμουλας από 70 έως και 95%. Τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά λαμβάνουν το 3 με 5%.
Στην συνέχεια των 5 αυτών παρατίθενται τα ανενεργά συστατικά που κρίνονται απαραίτητα για την υφή την καλλυντικής κρέμας και συντήρησή της.
Κάποια ανενεργά συστατικά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργιών και ερεθισμών όπως είναι τα συντηρητικά και οι χρωστικές.
Τέλος παρατίθενται τα συστατικά όπως βιταμίνες, έλαια, φυτικά εκχυλίσματα σε ποσοστό 1% ή και λιγότερο.
Πώς γίνεται η ονοματολογία των συστατικών;
Η λίστα των συστατικών ελέγχεται από τον οργανισμό που εκδίδει την άδεια κυκλοφορίας του καλλυντικού. Οι ονομασίες συστατικών πρέπει να συμμορφώνονται από το νόμο με τις απαιτήσεις της ΕΕ χρησιμοποιώντας ονομασίες INCI(International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).
Οι νόμοι περί ρυθμίσεων για τα καλλυντικά είναι εφαρμοστέοι για την ασφάλεια των καταναλωτών. Για παράδειγμα, τα συστατικά αναφέρονται στη δήλωση συστατικών για τον αγοραστή για να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης σε ένα συστατικό στο οποίο ο χρήστης είχε αλλεργία στο παρελθόν. Οι ονομασίες INCI είναι υποχρεωτικές στη δήλωση συστατικών κάθε καταναλωτικού προϊόντος προσωπικής φροντίδας. Το σύστημα INCI επιτρέπει στον καταναλωτή να αναγνωρίσει το περιεχόμενο των συστατικών για δική του ενημέρωση.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής των καλλυντικών;
Όλα τα καλλυντικά, όπως και όλα τα προϊόντα που περιέχουν οργανικές ενώσεις, έχουν ημερομηνία λήξεως ή ημερομηνία ασφαλούς χρήσης. Αυτό σημαίνει πως μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής οι ιδιότητες του σκευάσματος δεν είναι ίδιες καθώς έχουν επέλθει αλλοιώσεις οι οποίες οφείλονται κυρίως στην οξείδωση. Είναι πιθανόν δε οι αλλοιώσεις αυτές να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία της επιδερμίδας μας.
Προκειμένου να ορισθεί η ημερομηνία λήξεως ενός καλλυντικού διενεργείται μία σειρά εργαστηριακών ελέγχων όπως αντοχή σε χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, αντοχή σε ακτινοβολίες, φυγοκέντριση κλπ.
Όλα τα συσκευασμένα προϊόντα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, οφείλουν να αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Στην περίπτωση που η ημερομηνία λήξης υπερβαίνει τους 30 μήνες τότε δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας στην συσκευασία, αλλά η αναγραφή της διάρκειας ασφαλούς χρήσης μετά το άνοιγμα. Για αυτό και στα προϊόντα του κλάδου μας θα βρείτε το σήμα με το ανοιγμένο βαζάκι και έναν αριθμό: 6Μ, 12Μή 24Μ. Αυτό σημαίνει πως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας μπορείτε με ασφάλεια να χρησιμοποιείτε το προϊόν για τους επόμενους 6, 12 ή 24 μήνες.
Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα η διάρκεια ασφαλούς χρήσης να μειωθεί δραστικά, ιδιαίτερα στα υλικά του κλάδου μας τα οποία είναι φωτοευαίσθητα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υλικά που πολυμερίζονται υπό την επίδραση της UVακτινοβολίας,λόγω τηςεπανειλημμένης χρήσης, εκτίθενται σε πολλές πηγές ακτινοβολίας με αποτέλεσμα κάποια μέρη τους να αλλοιώνονται ή και να πολυμερίζονται οπότε οι επιθυμητές ιδιότητες να μην ισχύουν στο ακέραιο.
Πώς διατηρώ ασφαλή τα καλλυντικά μου;
Σε γενικές γραμμές τα καλλυντικά είναι ασφαλή στην αποθήκευσή τους και την χρήση τους σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους 42˚C αλλά υπάρχουν κάποια προϊόντα που είναι πιο ευαίσθητα και αλλοιώνονται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Για όλους τους ως άνω λόγους ελέγχουμε πάντοτετην συσκευασία ενός προϊόντος προτού το αγοράσουμε και τηρούμε πάντοτε τις οδηγίες της εταιρείας όσον αφορά την σωστή εφαρμογή και την αποθήκευση. Ελέγχουμε τακτικά την ημερομηνία λήξεως ή ασφαλούς χρήσης όλων των καλλυντικών μας και φροντίζουμε να τα περιστρέφουμε, δηλαδή να έχουμε σε άμεση πρόσβαση τα προϊόντα που λήγουν σε κοντινότερη ημερομηνία από τα υπόλοιπα.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται στα υλικά που πολυμερίζονται. Προσέχουμε και να τα αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος αλλά και να μην τα εκθέτουμε σε ηλιακό ή άλλο φως κατά την διάρκεια της χρήσης τους.
ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑπρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό, δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από παιδιά!
Ανδρέας Χαϊκάλης
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Τεχνολόγος Καλλυντικών και Φαρμάκων
Τεχνικός Αισθητικός Π.Κ.Ν.Ο.
CEO UNIQUE COSMETICS
CEO ANGELINA IOSIFIDOU ACADEMY