ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μου έχει ζητηθεί δεκάδες φορές να βρω λύση ή να ενημερώσω για το τι ισχύει για μία κατάσταση που ταλανίζει τον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια και που έχει γιγαντωθεί ιδίως μετά τα χρόνια της πανδημίας. Είναι ένα μείζον θέμα που έχει γίνει βραχνάς για τα καταστήματα και αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου.
Πρόκειται για την «μαύρη εργασία», που κάποιοι επιλέγουν να χαρακτηρίζουν παρανομία και να αποκαλούν τις τεχνίτριες που εργάζονται στο σπίτι ως παράνομες, αρκετές φορές για να καλύψουν τις δικές τους «ατασθαλίες». Από νομικής απόψεως είναι σωστός ο χαρακτηρισμός, αλλά προσωπικά είμαι της άποψης πως ένοχος ένοχο ου ποιεί. Δηλαδή θα δεχτώ τον όρο παρανομία από κάποιον ΑΠΟΛΥΤΩΣ νόμιμο και όχι κάποιον «ολίγο νόμιμο». Επίσης οφείλω να τονίσω πως το νόμιμο δεν είναι και πάντοτε ηθικό, οπότε όσοι με ανέντιμο ή ανήθικο, αλλά νόμιμο τρόπο αποφεύγουν την κανονική φορολόγηση ή τις κανονικές ασφαλιστικές εισφορές, κατά την προσωπική μου άποψη δεν απέχουν και πολύ από την παρανομία, υπό την έννοια πως επωφελούνται εις βάρος του κοινού καλού.
Το νόμιμο είναι ηθικό;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιχειρήσεις που με φορολογικά παραθυράκια έχουν μειωμένη έως ανύπαρκτη φορολογία ή που απασχολούν αποκλειστικά νεαρές κοπέλες οι οποίες έχουν ανάγκη να κάνουν την πρακτική τους και στην ουσία τις εκμεταλλεύονται ώστε να πληρώνουν μηδαμινούς μισθούς και, φυσικά, να παρέχουν υπηρεσίες χαμηλότατου επιπέδου. Νόμιμες διαδικασίες μεν, αλλά είναι ηθικές και τίμιες; Προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη του επαγγέλματος σε τέχνη ή στην ουσία κάνουν κακό στον κλάδο και προάγουν την κακοφημία και την βρομιά; Ή μήπως μπορούμε να δεχτούμε ως σωστό και τίμιο το να μην επενδύουν τα καταστήματα στο πιο στοιχειώδες της υγιεινής και της ασφάλειας, που είναι ένας κανονικός κλίβανος αποστείρωσης, και αντ’ αυτού δίνουν 50€ για να πάρουν φουρνάκι που κάνει μόνο για ζέσταμα τυρόπιτας; Περνούν τον έλεγχο της υγειονομικής υπηρεσίας, οπότε είναι νόμιμοι, ναι, αλλά κάνουν αποστείρωση; ΟΧΙ! Άσε που οι περισσότεροι τα έχουν μόνο για διακόσμηση!
Οπότε, προσωπικά, αντί για το όρο παρανομία επιλέγω τον όρο «μαύρη εργασία», όπως επιλέγω τον ίδιο όρο για το προσωπικό των καταστημάτων που δεν είναι δηλωμένο στον ΕΦΚΑ και όπως επιλέγω και τον όρο «μαύρα έσοδα» για τα καταστήματα που δεν εκδίδουν όλες τις αποδείξεις και αποκρύπτουν έσοδα από την εφορία.
Φυσικά υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν επενδύσει σωστά και λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα και γενικά με τον τρόπο λειτουργίας τους ανεβάζουν τον πήχη της σωστής επιχειρηματικότητας. Και νόμιμοι και ηθικοί!
Επί του θέματος:
Το παρόν άρθρο λοιπόν δεν έχει σκοπό να στοχεύσει ούτε να δικαιολογήσει την αδήλωτη εργασία ή τα αφορολόγητα έσοδα, αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα μιας και επικρατεί τρομερή παραπληροφόρηση στον κλάδο είτε από άτομα που δεν έχουν σωστή ενημέρωση είτε από άτομα που επιλέγουν να διαδίδουν την μη σωστή ενημέρωση επειδή αυτό τους βολεύει. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και δεν επαφίεται στην κρίση του καθ’ ενός ή στα θέλω του. Αν κάποιος σας επαναφέρει στην πραγματικότητα παραθέτοντας την νομοθεσία δεν είναι «κακός» ούτε θέλει να σας κόψει τα φτερά. Το κακό το κάνουν όσοι παραπληροφορούν ή εκμεταλλεύονται την ανάγκη όσων φλέγονται για το θέμα και τους πωλούν ελπίδες! Ή ακόμη αλλοιώνουν ορολογίες και έννοιες για να παραπλανήσουν και να τους εκμεταλλευτούν οικονομικά.
Επί της ουσίας:
Υπάρχει το πλέον σημαντικό ζήτημα στον κλάδο μας που ακούει στον όρο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Το επάγγελμά μας είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω του ότι χρησιμοποιούνται κοπτικά εργαλεία και εφαρμόζονται χημικά και επαγγελματικά καλλυντικά, οπότε υπάγεται σε όρους, προϋποθέσεις και κανονισμούς που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας την σχετική νομοθεσία.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να λειτουργήσει μία επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος γίνεται επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφέρειας, δηλαδή έρχονται δύο υπάλληλοι της υγειονομικής υπηρεσίας και ελέγχουν τον χώρο.
Επιγραμματικά το υγειονομικό ελέγχει:
- Αν οι χώροι συμπίπτουν με το σχεδιάγραμμα που έχει καταθέσει στον Δήμο ο μηχανικός
- Αν υπάρχει σωστός προθάλαμος του WC
- Αποδυτήρια προσωπικού και πιθανόν WC προσωπικού όπου χρειάζεται βάσει απασχολούμενου προσωπικού
- Κρεμάστρες ρούχων πελατών και ξεχωριστές για το προσωπικό.
- Στολές εργασίας, μάσκες και γάντια για το προσωπικό
- Αν υπάρχουν διακριτά χωρίσματα ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες
- Αν υπάρχει επαρκής φυσικός και τεχνητός φωτισμός
- Αν υπάρχει επαρκής φυσικός και μηχανικός εξαερισμός
- Αν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης συνοδευόμενος από το σχετικό βιβλίο καθώς και θήκες αποστείρωσης
- Υγρά απολύμανσης επιφανειών και εργαλείων
- Αν υπάρχουν επαρκή μέσα πυροπροστασίας
- Άδεια ασκήσεως μετά προσλήψεως αν δεν την φέρει ο ιδιοκτήτης
- Πιστοποιητικά υγείας εργαζομένων
- Αν υπάρχει σύμβαση με εταιρεία απολύμανσης πετσετών ή πετσέτες μίας χρήσεως
- Αν τα πατώματα, οι τοίχοι και το ταβάνι είναι από υλικά που καθαρίζονται εύκολα και δεν αποτελούν εστίες ρύπανσης και μόλυνσης
- Αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ
Τι προηγείται του ελέγχου από το υγειονομικό:
Προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος από το κλιμάκιο της υγειονομικής υπηρεσίας έχει προηγηθεί μία σειρά ενεργειών από μηχανικό:
- Χρήση γης με έλεγχο του οικοδομικού τετραγώνου (ΟΤ)
- Έλεγχος στατικότητας κτηρίου
- Διευθέτηση τυχόν αυθαιρεσιών
- Κάτοψη του ΟΤ
- Αποτύπωση του χώρου με διακριτούς διαχωρισμούς για τις διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες
- Αποτύπωση εξόδων κινδύνου όπου απαιτείται με αντίστοιχο φωτισμό ασφαλείας
- Μελέτη πυροπροστασίας με αποτύπωση πυροσβεστικών μέσων και σχετική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Συγκατάθεση ιδιοκτήτη ακινήτου
- Αντίγραφο καταστατικού πολυκατοικίας ή γραπτή συναίνεση ιδιοκτητών που να επιτρέπει την σχετική χρήση
- Πρόσβαση σε ΑμεΑ όπου απαιτείται
- Αναγγελία έναρξης στον Δήμο ώστε να ενημερωθεί υπηρεσιακά το Υγειονομικό
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες και αυτοί οι έλεγχοι στην κατοικία κάποιου, ακόμη και αν υπήρχε ξεχωριστός χώρος για την άσκηση του επαγγέλματος, αφού δεν ελέγχεται απλά ένα δωμάτιο αλλά ολόκληρος επαγγελματικός χώρος με συγκεκριμένες προδιαγραφές και χωροταξικές ρυθμίσεις.
Αν υποθέσουμε πως υπήρχε τρόπος να παρακαμφθούν ορισμένα από τα ως άνω προαπαιτούμενα δεν θα ήταν ποτέ εφικτό να ελέγξει και να δώσει έγκριση για άδεια λειτουργίας η Υγειονομική Υπηρεσία σε μία κατοικία!
Αυτό συμβαίνει επειδή, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε μετά να βγει άλλος νόμος που να λέει πως στα συγκεκριμένα σπίτια απαγορεύονται τα κατοικίδια, τα χαλιά και τόσα άλλα.
Πέραν όλων αυτών ο νομοθέτης έχει αποφασίσει εκ των προτέρων ποιες υπηρεσίες και γενικά ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κατοικίες.
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑΡΞΗ σε κατοικία με ΚΑΔ του κλάδου μας!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Όταν λέμε πως απαγορεύεται η επαγγελματική δραστηριότητα σε κατοικία, αναφερόμαστε σε χώρο αμιγούς κατοικίας, δηλαδή σε κτήριο που έχει άδεια χρήσης γης κατοικίας και όχι χρήση γης επαγγελματικού κτηρίου. Πολλοί συγχέουν τους επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε όροφο ή σε διαμερίσματα με την κατοικία. Επαγγελματικός χώρος δεν είναι μόνο το ισόγειο κατάστημα που έχει βιτρίνα, αλλά ο χώρος που έχει πάρει σχετική άδεια χρήσης από την Πολεοδομία. Για αυτόν τον λόγο και υπάρχουν ιατρεία ή δικηγορικά γραφεία σε διαμερίσματα σε οποιονδήποτε όροφο σε πληθώρα πολυκατοικιών. Αυτοί οι χώροι έχουν ΒΧΓ (Βεβαίωση Χρήσης Γης) επαγγελματικού χώρου και δεν είναι κατοικίες, παρ’ όλο που μπορεί να βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες.
Η ισχύουσα νομοθεσία:
Άρθρο 73.
ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΗΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» -ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡ. ΙΙ ΑΡΘΡΟΥ 1 Π.Δ. 59/2018
Στο πρώτο εδάφιο της περ. 1 της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), περί της κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίησης της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας», προσδιορίζεται ότι αφορά τα ελευθέρια επαγγέλματα και προστίθεται στη σχετική ενδεικτική απαρίθμηση αυτών, το επάγγελμα του ψυχολόγου, ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας του δευτέρου εδαφίου απαλείφεται, και η περ. 1 της παρ. ΙΙ διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατοικία
Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτηρίου, όπως ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή προγραμματιστή Η/Υ, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτηρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός κατοικίας αυτού που ασκεί το ελευθέριο επάγγελμα.»
Είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε μας βολεύει είτε όχι αυτή είναι η ισχύουσα νομοθεσία και έτερον ουδέν.
Παρερμηνείες και παραπληροφόρηση:
Συχνά θα ακούσετε πως «κάποια φίλη μου το κάνει», «ένας καλός λογιστής θα σας βρει τρόπο», «ξέρω κοπέλες που έχουν κάνει έναρξη στο σπίτι και κόβουν αποδείξεις» και λοιπά τέτοια.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου δεν υπάρχει «ολίγον νόμιμο». Αν κάνεις έναρξη στο σπίτι σου με ΚΑΔ Υπηρεσίες Ψυχολόγου και κάνεις παροχή μανικιούρ κόβοντας αποδείξεις, αυτό δεν σε καθιστά διόλου νόμιμη! Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς μπλέκεις και με άλλες παρατυπίες και περιπλέκονται περισσότερες υπηρεσίες ελέγχου, με αποτέλεσμα οι παραβάσεις να είναι περισσότερες.
Ομοίως δεν καθίσταται νόμιμη η παροχή υπηρεσιών σε κατοικία αν έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η άδεια ασκήσεως είναι για να ασκείς το επάγγελμα νόμιμα και όχι όπως και όπου θέλεις εσύ.
Ο μόνος τρόπος για να παρέχεις υπηρεσίες σε κατοικίες είναι να έχεις κανονική έδρα, δηλαδή κανονικό κατάστημα και να παρέχεις υπηρεσίες σε κατοικίες πελατών με κανονική φορολόγηση, κανονική έκδοση απόδειξης ή με εργόσημο. Αλλά ΟΧΙ με έδρα την δική σου κατοικία.
Ανδρέας Χαϊκάλης
Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
Τεχνολόγος Καλλυντικών και Φαρμάκων
Τεχνικός Αισθητικός Π.Κ.Ν.Ο.
CEO UNIQUE COSMETICS
CEO ANGELINA IOSIFIDOU ACADEMY
Σχετικά άρθρα:
ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ